Vila

Vila

oktober 7, 2018 0 av Jess

I dag har jag bara stängt av och bara sooooova efter en natts jobb och en sjukt jobbig vecka…

Vilar jag inte blir jag sjuk som bara den.

Mitt huvud sprängs snart av alla jobbiga möten, intryck, läxläsningar, rättigheter, kämpande och samtal. (Kämpar och krigar för det finaste jag har, mitt barn som ej får den hjälp han har rätt till).

Jag har verkligen varit LEDIG i dag och ska njuta varje sekund medans barnen är hos pappa.

Att sova är en av de viktigaste faktorer som bäddar för en bättre hälsa, optimal prestation och välmående. Det är när jag sover som kroppen reparerar och återuppbygger sig själv och hjärnan får en möjlighet att sortera dagens nya intryck.

Hur mycket sömn som behövs är individuellt och varierar givetvis, sömnbehovet minskar oftast med stigande ålder. En vuxen person behöver någonstans mellan 6-9 timmars sömn per natt för att ge kroppen rätt förutsättningar att reparera och sortera, skapa livskvalitet och ett sunt åldrande.

Lite sämre sömn periodvis kan de allra flesta uppleva någon gång i livet. Ofta har det att göra med psykiska påfrestningar, stora förändringar eller någon typ av stress. Sämre sömn någon enstaka natt eller kortare perioder är inget att oroa sig för, det är när det blir mer långvarigt som de negativa effekterna och hälsoriskerna gör sig påminda jag blir verkligen sjuk av för lite sömn ännu värre efter min utmattning som kom av långvarig stress och sömnbrist.

Sömnbrist är det absolut mest effektiva tortyrredskapet då det påverkar kroppen kraftigt både fysiskt och psykiskt när återhämtning och återuppbyggnad uteblir. Stresshormonerna ökar, risken för hjärt- kärlsjukdomar ökar, du får sämre minne, sämre problemlösningsförmåga, minskad koncentration, riks för övervikt, ökad hunger och minskad mättnadssignal då hormoner som regler det kommer i obalans. När stresshormon som ex kortisol är höga förhindras produktionen av melatonin som styr sömnighet och vakenhet . Sömnbrist kan även leda till sänkt immunförsvar, sjukdomar och kronisk utmattning.

Ta hand om er, njut av söndagen 😘

Puss Jess