Goda nyttiga tips till grillningen

Goda nyttiga tips till grillningen

maj 30, 2018 4 av Jess

Finns det något bättre sommartecken än grillat? Efter den här långa vintern är det så skönt att komma ut och äta fräsch, nygrillad mat som dessutom är hälsosam.

Vi grillar nästan varje dag här hemma nu när vi har flyttat och har den möjligheten.

Den här tiden på året är också perfekt för att rengöra ugn och spis eftersom de används mindre just nu (här finns tips för att göra det snabbt).

Vem vill stå inne och slita i ett kök när man kan sköta matlagningen utomhus och njuta av vädret? Spendera istället lite tid på att rengöra ugn och annan köksutrustning så har du även ett fräscht kök under regniga dagar och när grillsäsongen är över. Klicka på tipset…

Jag lägger in några goda och bra förslag på smarriga tillbehör och idéer kring vad du kan slänga på grillen i sommar.

Kött och fisk med god marinad

Det finns många marinader som kan piffa till upplevelsen lite extra. Undvik färdigmarinerat kött och blanda istället din egen marinad som både blir nyttigare, godare och mer personlighet. Utgå från lite vegetabilisk olja, blanda sen i kryddor gärna färska , eventuellt chili och även vatten. Förutom vitt kött är det också väldigt gott att grilla lax eller bitar av till exempel torsk eller kolja i folie.

Grönsaker på grillen

Den som helt vill avstå från både kött och fisk kan istället sätta ihop ett gäng färgglada grönsaksspett. Jag når verkligen bra av att hoppa över köttet. Det finns ett stort antal grönsaker att välja mellan så här kan kreativiteten flöda. Paprika, lök, champinjoner och zucchini är bara några exempel på sådant som kan ta plats på spetten. Aubergine är också väldigt bra på spett.

Portabellosvamp är perfekt att grilla istället för hamburgare eller färdiggjorda vegetariska burgare. Jag älskar den svampen. Den blir otroligt saftig och god! Se till att den är välrensad innan du lägger den på grillen och håll på svampen så att den inte bränns eftersom den redan är mörkbrun i färgen.

Suveräna sallader

Sommaren är helt rätt tillfälle att byta ut ris, potatis och pasta mot goda sallader. Ett alternativ är att röra ihop en melonsallad med tomat, gurka, avokado och tärnad melon på en bädd av sallad. Det finns lättare versioner av fetaost som du kan smula över och som bryter av fint mot melonens sötma. Avsluta med att ringla över lite balsamvinäger.

Jordgubbssallad är ett ännu somrigare alternativ som kan dukas fram under en sommarmiddag. Dessutom är det en underbar syn för ögat. Utgå från en bädd av spenat och tillsätt lätt fetaost, jordgubbar och rödlök. Oliver kan också läggas till om du tycker om dem. Avsluta med lite salt och peppar (jordgubbar och svartpeppar är överraskande gott!) samt en mix av balsamvinäger och lite rapsolja.

Vill man slippa de extra steg som ingår i att göra en sallad går det precis lika bra att servera grillad majs och squash. Majskolvarna delas på mitten, medan squashen kan skäras upp i tjocka bitar. Efter ett par minuter på grillen är de färdiga. Ett tips är att använda rosmarin eller timjan på grillade grönsaker för att förhöja smaken utan att behöva använda en massa salt.

Glöm inte såsen, viktigast av allt enligt mig!

Yoghurtbaserade såser är helt perfekta tillbehör för att minimera mängden bea. Jag satsar exempelvis på en tzatziki som är god till både grönsaksspett eller kött. Den går snabbt och enkelt att blanda ihop med:

• 2,5 dl lättyoghurt

• 1/3 hackad gurka

• 2 vitlöksklyftor

• 2 tsk citronsaft

• Mynta efter smak

Blanda ihop alla ingredienser och servera i en skål.

Ett annat gott tillbehör är en krämig guacamole. Allt som behövs är:

• 1 avokado

• Koriander efter smak

• 2 tsk limesaft

• 2 vitlöksklyftor

• Hackad chili efter smak

Mosa avokadon med en gaffel eller kör den i matberedare tillsammans med koriander, limesaft, pressade vitlöksklyftor och chili. Blanda ihop allt ordentligt.

Så himla enkelt och fräscht att göra själv!

Det finns hur många bra goda alternativ att duka fram under trevliga sommarkvällar. Jag kommer bara på fler och fler. Testa dig fram med smaker och satsa på mycket grönsaker för en ultimat grillad måltid.

Nu ska jag fortsätta jobba, ser fram emot att tända grillen i kväll igen. Så enkelt och gott!

Pöss!