Väljer du rätt smycken för din ansiktsform?

Väljer du rätt smycken för din ansiktsform?

mars 2, 2018 3 av Jess

Hej finisar!

Jag har tänkt på en sak smycken är en sån där personlig sak där alla gillar olika – en del gillar att ha på sig smycken varje dag, andra har det till fest, vissa gillar örhängen medan andra föredrar halsband. Jag älskar själv långa eller ett maffiga V-ringade halsband med mycket bling. Olika slags armband använder jag mycket sen brukar även mina naglar vara ganska smyckade så där efter brukar jag anpassa om det ska vara guld eller silver . Sen finns det ju massor av stilar på smycken att välja bland, beroende på personlighet och tillfälle. 

Något man kanske inte ofta tänker på är dock att smycken kan göra mycket för ens ansiktsform – vissa ansiktsformer passar väldigt bra i chokers, medan andra passar bättre i långa kedjor, och droppformade örhängen gör sig bättre på vissa än på andra.

Här kommer en guide till olika ansiktsformer och vad som passar just din ansiktsform! Om du behöver fräscha upp din smyckessamling kan du ta vara på tipsen nedan, och behöver du tips för att rengöra silversmycken kan du ta en titt på den här guiden.

Smycken till ett ovalt ansikte

Ett ovalt ansikte är jämnbrett vid pannan och käken men är bredare kring kindbenen och har mjuka linjer. Har du ett ovalt ansikte passar du i de flesta typer av smycken, så du kan titta lite mer på att matcha din halsringning. Långa kedjor fungerar bra till båtringning, medan kortare kedjor med droppformade berlocker fungerar bra till v-ringade toppar. Du vill kanske undvika långa örhängen som kan få ditt ansikte att smalna av och se mer avlångt ut än det är.

Smycken till ett runt ansikte

Runda ansikten är mjukt formade och är ungefär lika breda kring kinderna som ansiktet är långt. För att förlänga ett runt ansikte kan man använda långa örhängen och medellånga till långa halskedjor. Undvik chokers och liknande korta halsband då dessa kan få ens hals att se kortare ut än vad den är och förhöja rundheten i ansiktet. Droppformade berlocker är fina för att förlänga men samtidigt behålla ansiktets mjuka linjer. Undvik runda former och stora örhängen.

Vad passar ett fyrkantigt ansikte?

Ett fyrkantigt ansikte liknar ett runt men har en starkare, markerad käklinje och en jämnbred panna. Precis som med ett runt ansikte är det fint att ha längre smycken som förlänger ansiktet, men också smycken i mjuka former som mjukar upp ansiktets linjer, till exempel smala droppörhängen, spiraler eller långa, vågformade örhängen och halsbandsberlocker. Undvik alltför kantiga och stora smycken, om det inte är meningen att framhäva ansiktets kantighet.

Vilka smycken ska man ha till ett avlångt ansikte?

Avlånga ansikten har märkbar längd i ansiktet jämfört med bredden. Har du ett avlångt ansikte kan det vara snyggt med ett kort halsband eller en choker. Du kan även experimentera med lite större örhängen som ger dig bredd, som korta, droppformade eller runda örhängen. Undvik smala, långa smycken som ger ännu mer längd.

Bästa smyckena till ett hjärtformat ansikte

Ett hjärtformat ansikte har en bredd panna, breda kindben och en spetsig haka. Man behöver inte ha v-format hårfäste för att räknas som hjärtformad! Korta halsband och chokers fungerar jättebra till denna ansiktstyp, och även långa halsband som viras runt flera gånger. I fråga om örhängen passar typer som är bredare nertill toppen, till exempel droppformade örhängen och trianglar. Undvik alltför smala örhängen.

Smycken som smickrar ett diamantformat ansikte

Ett diamantformat ansikte liknar ett ovalt ansikte men har en liten panna, smal, spetsig haka och breda kindben. Något som är fint på människor med diamantformade ansikten är smycken med mjuka, runda linjer, som runda, ovala och våg- och spiralformade örhängen och halsbandsberlocker. Det är även fint att ge mer bredd längs med käklinjen genom att ha droppformade örhängen. Om man vill ha en lite mer edgy look kan man förhöja de dramatiska kanterna i ansiktet med triangulära smycken. Undvika smala linjer som gör ett diamantformat ansikte längre.

Smycken till ett päronformat/triangulärt ansikte

Ett päronformat eller triangulärt ansikte är i princip tvärt emot det hjärtformade. Den här ansiktsformen har mer bredd kring käklinjen och en bred, trubbig haka samt en relativt smal panna. Här kan det vara fint att mjuka upp eventuell kantighet i käklinjen med mjuka former, och örhängen med långa, smala hängen som faller ner från ett större hänge för att lägga bredd kring kindbenen. Korta halsband med rundade former fungerar bäst för att mjuka upp en triangulär ansiktsform. Önskar mer längd kan man använda smala, långa halskedjor med en stor berlock. Undvik droppformade och triangulära örhängen.

Hoppas att de här tipsen hjälper dig i din jakt på de perfekta smyckena! Det gäller inte bara att rengöra silversmycken, guldsmycken, pärlor och annat för att se riktigt bra ut i dem, det är även viktigt att matcha smyckena med din ansiktsform (och att tänka på vad du vill göra med formen på ditt ansikte).

Nu ska jag ta mig upp ur sköna sängen och gå från datorn till salongen för att smycka mina kunder med fina fransar.

Ha det bäst så länge.

Kram Jess

Vad vad använder du för smycken? Tänker du på vad som passar ditt ansikte eller vad som är fint?