Dålig Självkänsla kan bli din död!

juli 5, 2016 2 av Jess

Jag jobbar mkt framförallt med mig själv men även med andra och coachar människor på rätt väg vad det gäller den mentala hälsan och alla frågetecken som finns där, även sånt som inte finns där för att man kanske bara går runt i livet och ”är” men till och med kanske inte ens ”är någon alls” för att man tappat bort sig själv på vägen och påverkas extremt mkt av vad andra tycker,tänker, säger och gör.

När det kommer till kritan så är det ofta självkänslan det handlar om… Och varför då? Och vad ÄR det? 

Redan som barn påverkas vi… Det är redan där vi måste få hjälp att hitta rätt och vägledas av vuxna som kan. Men allt för många vuxna vet inte själva hur dom mår och ska bete sig och värre blir det. Alla intryck och krav vi har runt oss i dagsläget. Oftast när jag arbetar med folk så har självkänslan försvunnit på vägen till ”i dag” och dom flesta människor jag möter är antagligen helt avtrubbade, känslolösa eller förvirrade i sin egen bubbla. Även jag har varit totalt ”levande död”.

Hur kan man inte veta vem man är!? det är jätte lätt att hamna där. För du ”ska” ju nämligen fokusera på den och den och dom och han och hon, vad gör dom, vad står där  osv osv

Men vem är DU!?

En stark och positiv självkänsla handlar om att man tycker att man duger och är bra som den man är. Ibland blandar vi ihop självkänsla med självförtroende. Självförtroende handlar mer om att veta att man är duktig på att prestera, att man klarar av att göra saker.
Det finns ett samband mellan självkänsla och självförtroende; att känna att man kan något, att man lyckas, påverkar förstås även självkänslan. 

Det är när all vår självkänsla är beroende av att vi lyckas eller är bäst som vi kan råka illa ut. Ingen kan alltid lyckas och ingen kan alltid vara bäst. Men med en tillräckligt stark självkänsla vet vi att vi har ett värde ändå.

Ett barns självkänsla tex växer sig stark av att barnet blir bekräftat. ”Åh, vad du hjälper mig fint!”, kan vi säga till vår treåring som plockar upp saker från golvet. ”Vad roligt, är det du som kommer hem?”, kan vi säga till skolbarnet som far in genom ytterdörren. Sådana budskap betyder något helt annat för ett barn än att få höra: ”Akta dig, du är bara i vägen!”, ”jag gör det, du kan inte!” eller att ingen där hemma märker att man kommer hem, knappt säger hej.

Hur god självkänsla ett barn har kan skifta under uppväxten. Något kan inträffa som gör att även den bästa självkänsla blir låg. 

Känner du igen något av detta? I dig själv eller kanske ditt barn…

• Vågar inte prova på saker, är rädd för att misslyckas.

• Blir jätteledsen när något inte går bra.

• Är rädd för att säga vad han eller hon tycker.

• Försöker alltid vara andra människor till lags.

• Tycker att han eller hon är dålig på det mesta.

• Blir avundsjuk på andra som kan och lyckas.
Att ibland bli avundsjuk, eller ibland känna sig som sämst i världen, det kan alla göra – även den som har en bra stark självkänsla. Det är när det alltid eller för det mesta är så här som något behöver göras.

SJÄLVKÄNSLAN PÅVERKAS AV ANDRA. Om du/ditt barn har problem med en låg självkänsla, behöver det inte bara bero på personligheten. Alla påverkas och utvecklas i samspel med sin familj, sin skola, jobb och det samhälle som vi lever i. Om det finns stora problem i en familj under en längre tid, påverkar det förstås också ett barn. Att bli mobbad i skolan/jobbet är en jättepåfrestning för alla , och får inte den som drabbas  hjälp så att det ohälsosamma riskerar man alltid att dess självkänsla skadas.

Vi som är föräldrar kan tex stärka sitt barns självkänsla och även vår egen genom att inse och komma till punkten att förstå att den är låg. En låg självkänsla går faktiskt att stärka. Ditt stöd handlar inte om några stora, krävande insatser vid något speciellt tillfälle, utan det är snarare tvärtom: Om du i vardagen är närvarande, bekräftande och lyssnande , ger du ditt barn/vän/anhörig  en bra grund att bygga vidare på. Så här kan du stödja /få stöd  till en god självkänsla:

Visa ditt barn (eller den det berör eller kräver av din man, vän , förälder) att du tycker om dom. Både i ord och handling, och utan krav på motprestation dvs jag älskar dig! Utan att säga ÄLSKAR DU INTE MIG? Berätta att du tycker om ditt barn. Krama ditt barn. Barn som känner sig älskade och respekterade av sina föräldrar känner sig ofta också trygga med andra människor.

Lyssna på.
Stanna upp och lyssna på riktigt, inte med ett halvt öra.

Ge uppmuntran

Om det inte går så bra när man försöker sig på något, så visa/inse att ett misslyckande inte är hela världen. Ibland är det viktigaste att man vågar försöka, och man kan behöva försöka många gånger innan man klarar en sak. I en familj där atmosfären är tillåtande och icke-fördömande är det mycket lättare för ett barn exempelvis att våga utforska och pröva.

Bekräfta känslor och det är INTE detsamma som att alltid trösta. Om man är ledsen och får höra: ”Nej, inte ska du gråta, nu gör vi något roligt istället.” eller något liknande kan ge uppfattningen att det inte är tillåtet att känna sig ledsen. Om du istället säger ungefär: ”Ja, jag ser att du är ledsen, ska vi sätta oss tillsammans ett tag?”, får den ledsna möjlighet att berätta , samtidigt som genom bemötandet gr en erfarenhet som säger att känslor behöver man inte vara rädd för!

Gör aldrig bort dit barn eller narr av någon. Varken när ni är själva eller inför andra.(inte heller ”narr av vår egen personlighet”. Exempelvis -jag kan inte sitta i den stolen för då sprängs den och invänta ett skratt = FEL! 

Ge ditt barn/dig själv uppgifter och ansvar som det finns en chans att barnet/du klarar

Det ska vara okej att misslyckas, men det är inte bra för självkänslan att misslyckas för ofta. Att kräva att en tonåring som går på gymnasiet ställer sin väckarklocka, kliver upp och kommer iväg till skolan utan inblandning av vuxna är rimligt, men inte för ett barn som går på lågstadiet.

Låt ditt barn/du gå känna att det/du duger
Om du exempelvis är förälder till flera barn så undvik att jämföra, till exempel betyg, idrottsprestationer, mognad. Alla har olika förutsättningar. Lär istället dig att det är roligt att försöka och att göra så gott man kan.

Har du varit med om många saker som tas upp här som barn så är det inte konstigt om din självkänsla är låg i dag… Då behöver man förstå vart det kommer ifrån.  Inte älta utan förstå sina VARFÖR. Det är inte bara svårt utan otroligt intressant att utvecklas, förstå acceptera, förlåta och gå vidare. Och väldigt viktigt att inte få våra unga att förstå sitt vackraste värde .
Kram och ha en fin dag ! 

Du är värdefull .