Sömnbrist?

juni 24, 2016 0 av Jess


Denna vecka har jag gjort något jag inte bör göra dvs jobbat både dag och natt och sovit MINIMALT samt stressat den vakna tiden . Det är tortyr… Jag vet detta men ibland kommer livet i mellan och jag är väl medveten om vad som kan hända. Nu efter midsommar blir det en vecka vila och sömn varje natt. Lite sämre sömn periodvis kan de allra flesta uppleva någon gång i livet. Ofta har det att göra med psykiska påfrestningar, stora förändringar eller någon typ av stress. Sämre sömn någon enstaka natt eller kortare perioder är inget att oroa sig för, det är när det blir mer långvarigt som de negativa effekterna och hälsoriskerna gör sig påminda. Sömnbrist är det absolut mest effektiva tortyrredskapet då det påverkar kroppen kraftigt både fysiskt och psykiskt när återhämtning och återuppbyggnad uteblir. Stresshormonerna ökar, risken för hjärt- kärlsjukdomar ökar, du får sämre minne, sämre problemlösningsförmåga, minskad koncentration, riks för övervikt, ökad hunger och minskad mättnadssignal då hormoner som regler det kommer i obalans. När stresshormon som ex kortisol är höga förhindras produktionen av melatonin som styr sömnighet och vakenhet . Sömnbrist kan även leda till sänkt immunförsvar, sjukdomar och kronisk utmattning.

Med det säger jag Glad Midsommar och var rädda om er. 

Det ska jag ha kram Jess

Visste ni att: 

19 timmars vakenhet är som en rattfylla på 0,5 promille 

•sämre reaktionsförmåga 

•vi tar fler risker

 •bedömer sämre .. 

TUR jag ej har körkort än haha, jag ska berätta om veckan i nästa inlägg och mitt event jag hade på salongen i går . Riktigt roligt men först blir det midsommar och massor av skoj med fina vänner och barn. Hoppas jag inte somnar med näsan i sillburken bara.