Operation insida!

oktober 14, 2015 5 av Jess

Vad händer nu? Här kommer ett ordentligt inlägg. 

Idag tog jag mig på en resa i bodpodden på ett möte hos min vän, lärare, Coach, näringsfysiolog David Jonsson som jag har bett om stöd och hjälp med kosten efter min operation. 

 *Bod Pod –Att mäta sammansättningen på kroppen är ett perfekt verktyg om du ska göra en större förändring, vill komma i form, gå ner i vikt eller gå upp i vikt. En våg avslöjar bara hur tung du är. Med en Bod Pod får du dessutom reda på vad din kropp består av. Genom att mäta Bod Pod regelbundet håller du koll på att viktminskningen / viktökningen sker med kvalité, det vill säga att du bygger muskler och tappar fett och inte tvärtom. Du kan göra den på Pauluns Näringscenter.

I morgon ska jag opereras sen startar en utveckling som jag LÄNGTAT SÅ MKT EFTER! 

Och att berätta detta officiellt är en utmaning för mig då jag haft ”sanningen” som ett tryck över mina axlar som någon slags skam…”misslyckande” fast jag inte förstått det utan bara sagt att ”det hör ej ihop med min förändring”. 

Äntligen ska jag bli fri!

Knutar runt mitt ”hjärta och magsäck” samt bli HEL inifrån ut! 

Följ med på min väg om du vill, jag gör den offentlig för MIG och dokumenteras för min egen del och behöver all förståelse jag kan, då jag ej gömmer mig längre. 
Nu ska jag ta nästa steg och berätta något som bara mina närmsta vet och något jag velat hålla för mig själv ENDAST för att inte förknippa min förändring med detta.
Eftersom min RIKTIGA FÖRÄNDRING startade för några år sedan så har detta varit något jag inte velat prata om. 
Nu efter ännu mer mental träning så har jag insett att det legat som ett litet ”misslyckande” moln över mig.. 

Nu ser jag DETTA som VÄRSTA VINSTEN OCH FAN SÅ BRAAAAA JAG ÄR och jag ska lyckas med att vända hela mitt skepp SJÄLV !! Wow!! 

Det jag ska berätta har inte fungerat på mig och jag ville ej lägga uppmärksamheten på detta utan på att jag faktiskt tänkte göra en förändring på riktigt för sista gången när jag startade ta tag i mitt förflutna , träning och kost, mitt beteende, tankar och mina traumatiska år jag försökt förtränga (den storyn kommer sen.. Det är min föreläsning jag bygger på nu).
Det är så att år 2004 gjorde jag en gastric banding operation (som ej görs längre ) det är en överviktskirurgi , Gastric banding gör att man äter mindre portioner, dels genom att man måste äta långsamt och dels genom att man fortare blir mätt. Bandet står via en kateter i kontakt med en dosa under huden och genom att spruta koksalt i dosan kan bandets effekt justeras. Dvs man kan tömma bandet helt om man vill, fyller man på bandet så är det svårare att få i sig mat.
Det justerbara bandet omsluter övre delen av magsäcken och delar då upp magsäcken i en liten övre påse som rymmer mindre mat samt en större nedre del. Det justerbara bandet tillåter normal matsmältning och absorption.
  
JAG gick ner 30 kg ganska direkt 6 mån efter med min operation. När jag blev gravid så gick jag upp allt plus lite till året var då 2006 , då var jag tillbaka på vikten jag startade med kan man säga.

VARFÖR? 

Jo för att jag åt fel, och VARFÖR I HELA FRIDEN ÄTER MAN FEL när man fått göra en operation?????

Jo, jag såg operationen som något ”bra” , som ett äntligeeeen så ska jag slippa jojjobanta, äntligen ska jag bli smal, äntligen ska ”allt bli bra”! ”JAG SKA JU BLI SMAL!?”
Jag var alltså bara insnöad på att sätter jag in detta så blir allt ”bra”! 
Frågan som jag kan ställa nu är MEN VARFÖR VAR JAG ÖVERVIKTIG? 
Varför gick jag inte ner i vikt själv? Varför dessa upp och nedgångar.

Varför… ?

Varför klarar inte en överviktig Jess tappa vikt på riktigt?

Och varför ”funkade inte” operationen ?

Det är dit jag vill komma nu. 

JAG VAR INTE REDO

Jag hade ingen förmåga att förstå

Jag förstod inget om kosten 

Jag förstod inte hur mkt och vad jag ska äta

Jag förstod ej vad bra mat är 

Vad i hela frisen är energi in och ut ? 

Jag förstod heller inte hur dåligt jag mådde mentalt ”jag levde ju bara på utan att veta varför”

Jag förstod heller inte heller att jag behövde jobba med BETEENDET kring kost som var på tok konstiga.

Jag såg bara en lösning på övervikt och INGET annat. 

Eftersom jag inte förstod bättre så blir det en dålig effekt om man ständigt äter eller dricker drycker med högt kalori- och/eller fettinnehåll. JAG GILLAR GLASS och att dricka mjölk.
Vad har nu hänt…. risk för sena komplikationer till följd av att magsäcken vidgar sig eller att bandet rör sig. Vilket har hänt mig pga okunskap och KUNSKAP kan man säga. 
På senare år blev jag mer medveten om att min övervikt inte satt i min magsäck . Jag bestämde mig en dag för att ta tag i mitt LIV! 
Det var för några år sedan. Jag bestämde mig för att lära mig vad som är mitt problem. Och jag var så långt nere på botten att jag VALDE att leva MITT liv. 
När jag tog tag i livet för några år sedan gick jag även till min läkare som opererat mig och bönade och bad att mitt band skulle tas bort ur min mage. Jag var trött på smärta i magen , kräkas var och varannan dag för att jag ej fick i mig den bra mat jag visste min kropp behövde då jag tränade så mkt igen och mina hälsocoacher gav mig upplägg på all fantastisk BRA kost som min kropp behövde. 
Till svar av läkaren som tittade skeptiskt på mig fick jag ”du kommer aldrig klara det och du kommer genast att gå upp ca 30 kg om vi tar ut bandet då du kan ”äta normalt igen” och så hånlog han. 
Jag svarade livrädd med glansiga ögon att jag bestämt mig och att jag skulle klara att hålla vikten fast jag knappt trodde mig själv när jag sa det.
 Jag sa att jag ej orkade ha detta inopererat då jag börjat inse mina ”faktiska” problem och att största bördan satt i huvudet. Jag sa även att jag har så mkt kunniga människor runt mig nu och mkt mer kunskap om mig själv.
Han övertalade mig att EJ göra ett kirurgiskt ingrepp utan bara tömma bandet så det blir en relativ ”normal magsäck”. 
Han tömde bandet på plats.
Jag var livrädd och gick gråtandes där ifrån och totalt sänkt på energi då han avslutade mötet med ”nu tömmer vi bandet och du kan äta mer samt att jag skulle redan nu börja med en viktuppgång” 
Jag gjorde mitt bästa och Jag gick ner 50kg totalt !!
MEN nu senaste ÅRET kom det smygande jag skadade min magsäck mer och mer pga att jag försökt få i mig , stora portioner bra mat som jag var i behov att få i mig när jag tränade så mkt och försökt följa normalt kostupplägg. SÅ NU ETT ÅR MED EXTREMA PROBLEM både med skador och i magsäcken som kom Pga den mängden mat så började jag kräkas mer och mer till och från , nästan varje dag , smärta i bröstet . Jag kan kräkas rakt ut när jag hostade. Samt så fort jag somnar så hostar jag då magsyran glider upp i halsen så att jag knappt får luft pga att magsäcken krupit ovanför diafragman och upp i strupen . Jag har ingen magmun som kan sluta till tätt. Det låter som jag rapar konstant och jag får åka in akut om jag inte äter tabletter som lugnar magsyran. 

Senare tid har det varit mkt inte stress i mitt liv då jag tagit tag i livet , allt förflutet, börjat förstå och även separerat som är en spec sorg och stress att få ihop ekonomi samt vardag. 
Det underlättar inte av att kräkas konstant, nu sista månaden har jag varit otroligt uppgiven och ej sugen på mat. Då jag vet hur mkt energi det tar att äta och kräkas, smärtan, skammen att ej kunna äta vissa dagar och kunna äta vissa. 
Jag har gått upp lite av dessa -50kg men absolut inte allt!!
Dessutom har det VIKTIGASTE i mitt liv varit att bearbeta vad som hänt i mitt huvud och äntligen kunna förstå och ta in information igen 🙂 jag är såååååå lycklig över vart jag kommit. Jag når mål efter mål i min utveckling. 
I MORGON OPERERAR JAG BORT BANDET RUNT MAGSÄCKEN!!!!!! och jag har tackat NEJ till överviktskirurgi då jag är så stark och säker på att kag kan lyckas själv . Jag blir nu hel inifrån och ut och det är värt såååå mkt för mig. Vilken frihet !!! 

Men FAN så rädd jag är! 

I dag träffade jag som sagt David Jonsson näringsfysiolog som jag valt ska få hänga med mig på detta. Jag vill ha proffs runt mig , jag kommer bolla allt vad det gäller kost med honom och mina tankar kring maten och dess mål.

Det blev väldigt känslosamt för mig då jag äntligen bara kunde kasta ut hur det ligger till.

 Vi kommer att se till så kroppen går åt rätt håll, dvs tappar vikt, behålla fettfrimassa och öka livskvalitén med kost och rörelse på sunt vis.